Başkan Soyer’den “Harmandalı ve Mezarlık” toplantısı
İzmir, Harmandalı’da kapatılacak çöp depolama alanı ve kentteki mezarlık alanları hakkında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, her iki bahiste de engellerle karşılaştıklarını söyledi. Soyer, “Önleme çabalarına rağmen dimdik ayaktayız. Kaliteli hizmet vermeye devam ediyoruz.”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, meclis salonunda İzmir gündemiyle ilgili toplantı yaptı. Önümüzdeki yıllarda kapatılacak olan çöp depolama alanı, Harmandalı ve kentteki mezarlıklarla ilgili değerli açıklamalarda bulunan Önder Soyer, çöp öğütücü tesislerinin açılması ve kapasite artırımı taleplerinin yanı sıra mezarlık alanları reddedildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin her şeye rağmen hizmet üretmeye devam edeceğini kaydeden Lider Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bunca yangın ortamında, ekonomik krizde dimdik ayakta duran, borcuna sadık bir kurumdur. Devamını getirecektir.” yatırımlardan çekinmeden. Hiç şüpheniz olmasın. Önleme çabalarına rağmen dimdik ayaktayız. Kaliteli hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi.
“En az 4 puana daha ihtiyaç var”
Harmandalı’nın ilginç bir hikayeye dönüştüğünü belirten Başkan Soyer, süreci şu sözlerle anlattı:
“2018 yılı öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bergama, Ödemiş, Urla, Menderes ve Çiğli Harmandalı olmak üzere 5 noktada çöp atık bertaraf tesisi kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Harmandalı’da vahşi depolama alanı.Bölgede 9 mahalleye çöp götürülüyordu.Daha sonra 30 mahallenin atığının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bertaraf edilmesi bekleniyor.Harmandalı gelmeyecek diye 4 noktada tesis kurulmasına karar verildi. 2007 yılında Torbalı’da atık sahası talepleri reddedildi.2018 yılında 5 noktada atık bertaraf tesisi için anlaşmaya varılmasının ardından Harmandalı’da sağlıklı bir bertaraf süreci başlatıldı.Elde edilen elektrik ile hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem Bölgede gelir getiren ve 100 bin hanenin elektriği karşılandı.Çok modern bir tesis ama bölgede heyelan tehdidi baş gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi uzmanlarla protokol yaparak heyelanın incelenmesini talep etti. Soruşturma devam ediyor; ancak ön rapora göre heyelan ikmal tesislerinde oluşan bir şey değil. Eski jeolojik dönemlerden kütlenin hareketi söz konusudur. Bu bilgi oradan vazgeçmek için yeterliydi. Bir yandan Harmandalı’dan ayrılma kararı aldık. 2024 yılı sonunda burayı kapatmayı ve 2025 yılında çöp atık bertarafını sonlandırmayı planlıyoruz. İzmir’in nüfusu 4,5 milyona yükseldi. En az 4 farklı noktada atık bertaraf tesislerine ihtiyaç var.”
“Çöpü nereye atacağız”
Bergama ve Ödemiş’teki tesislerin çalıştığını; İzmir’in toplam çöpünün 4 bin 500 ton civarında olduğu için yetersiz kalacağını söyleyen Başkan Soyer, “Harmandalı’yı kapatacaksak başka yere ihtiyaç var. Urla ve Menderes’te bertaraf tesislerine ihtiyaç var. Urla’da önerilen alan İYTE Rektörlüğü tarafından reddedildi.Urla Uzunkuyu eski taş ocağı depolama alanı da uygun değil.Urla’da mola veriyoruz.Menderes’te uzun bir yol var.13 kurumdan olumlu görüş alındı.İl tarafından uygun görüldü. çevre komisyonu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına fizibilite raporu veriyoruz ÇED sürecinde Tarım İl Müdürlüğü olumlu görüş veriyor sonra görüş değiştiriyor Yer değişmedi mevzuat değişmedi ama olumsuz görüş veriyor 3 yıl sonra gelinen nokta şu: Tarım ve orman il müdürlüğünün olumsuz görüşünden dolayı maalesef Menderes’te üretime başlayacağımız noktaya gelemiyoruz. 3 yıl gibi bir süre var. 3 yılın bitmesine bir ay kaldı. Menderes’te üretime başlayabilmemiz için İl Tarım Müdürlüğü eski görüşüne dönmelidir. Harmandalı’yı kapatmaya şimdiden kararlıyız. Menderes’te, Urla’da izin vermiyorsunuz. Bergama’da kapasite artışına izin vermiyorsunuz. Peki ne yapacağız? Çöpü nereye atacağız? Kimin bahçesine atacağız? 2007 yılından beri talep ettiğimiz yerlerin hepsine olumsuz görüş verildi. Yer bulup ÇED sürecini hazırlamamız 3 yılı buluyor. İzmir’in nüfusu bir yandan artıyor. Bunlar bizde olmadığı için 90 TIR ile her gün 18 bin km yol katediyor ve yılda 500 milyon lira maliyetle çöpleri bertaraf tesislerine taşıyoruz. Bu İzmir’in parası değil mi? Bu bir kamu israfı değil mi? Bugün değilse bile bir gün bu kamu israfını yapanlardan hesap sormamız gerekiyor. Buna hakkınız yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gücü bu çöpü taşımaya yeter ama yazıktır İzmir’e, İzmir’in parasına.”
“Mezarlık neden verilmiyor anlamak mümkün değil”
Kentteki mezarlık alanlarıyla ilgili açıklama yapan Başkan Soyer, şunları söyledi:
“Şu anda minnetle mezarlığı gösteriyoruz. Hayır çünkü her yıl 200 bin metrekare mezarlık ihtiyacı var. 7.7 milyon metrekare mezarlık talebinde bulunduk. Bakanlıklardan talepler var. Hatta mahkeme kararları aldık, “Mezarlıklar var. Neden onlara tahsis etmiyorsun? Bunlar gelir kaynağı değil. Bu nasıl bir ruh hali? Bir başka CHP belediyesi olarak beni cezalandırmak için neden İzmir’e ceza veriyorsunuz? Mezarlığın neden verilmediğini anlamak mümkün değil.”
“İzmir halkı şunu bilsin”
Başkan Soyer yaptığı konuşmada karşılaştıkları diğer sorunlara değinerek şöyle devam etti: “Normal ekip ihtiyacımıza göre 1540 itfaiyeci istihdam etmemiz gerekiyor. İtfaiyemiz 684 kişi. 856 itfaiyeci istihdam etmemiz gerekiyor. Onlarda yok. 1 senelik takım kurduk neden başlamıyorsunuz maaşı ödüyoruz İzmir’in ihtiyacı var biz talep ediyoruz siz niye vermiyorsunuz üstelik merkezi sınavla alınacak biz engelli vatandaşların işlerinde kullanılmak üzere isim soyad ve iletişim bilgilerini isteyin ama vermiyorlar 100 adet elektrikli otobüs alacağız mektubumuza cevap vermiyorlar 6 tane de alacağız elektrikli yolcu gemileri, hayır İlkokul çocuklarının beslenme çantalarına koymak için fındık ve kuru üzüm ile anlaşma yaptık.Hesap defteri yaptık.Bir yıl oldu izin vermiyorlar.Çocuklara neden izin vermiyorsunuz? fındık mı üzüm mü gerçekten hiç mantıklı değil şikayet ve şikayet için paylaşmıyorum. Sadece bilinmesi gerekiyor. İzmirliler bunları bilsin istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz muktediriz. Kimse korkmasın, tüm bu kurallar içinde en kaliteli hizmeti vermeye devam edeceğiz.”
“İzmir’in kırmızı çizgilerini belirliyoruz”
Halk Konut’ta devam eden projelerle ilgili soruyu yanıtlayan Lider Soyer, “5 noktada daha inşaat devam ediyor. Örnekköy’de kendi yaptığımız inşaatı durdurduğumuz bir süreç var. Orada beton kırılacak oradan devam edecek. kaldı.Hiçbir sorun yok.Kentsel dönüşümde daha çok iş var.Büyük adımlar atmaya başladık.İzmir’in kırmızı çizgilerini belirledik: fay hatları, sulak alanlar,doğal sit alanları ve tarihi alanlar. 5 kırmızı çizgiyi üst üste koyarak şehrin gelecekte konumlanacağını anlatan “İş yok ama İzmir bunu yapıyor. Hiçbir İzmirli bu engellerden dolayı mağdur olacağını düşünmesin. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütün projelerini gerçekleştirebilecek güçtedir.”
Tarkan konseri esnafa 100 milyon kazandırdı
Başkan Soyer, bir gazetecinin tasarrufla ilgili sorusu üzerine, “Tarkan konserini yapınca eleştiri aldık. Araştırma yaptık. Tarkan konserinin İzmir ekonomisine etkisi araştırıldı. 47 milyonla 52 milyon arası ortada. konaklamada 3.5 milyon lira perakende bölümünde 3 milyon lira kargo ve yeme-içmede 16.5 milyon lira gibi birçok kalemde sadece bir günde İzmirli esnaf en az 100 milyon lira gelir elde etti. Somut veriler üzerine bir araştırma.Tüm bu kurallara rağmen dış borcumuzu ödemeye devam ediyoruz.Kredi notumuz 3A olarak devam ediyor.Buna rağmen somut adımlar atıyoruz.Tasarruf anlamında ‘Tasarruf’ diyen son belediye biziz. Bize değil kime anlatılması gerekiyorsa onlar anlatsın.” – İZMİR